top of page
Søk
  • Forfatterens bildeMay Britt Fløttum

Anleggslederen er helten på byggeplassen, men hva gjør han for bunnlinja?

Oppdatert: 11. mai 2020

Ja, det er som oftest en han. Anleggslederen er kongen av byggeplassen, i hvert fall når prosjektlederen ikke er der.


De anleggslederne jeg har jobbet med, kan sorteres i to grovkategorier. Den ene er Fikser'n, den andre er Plantypen. Begge er helter på byggeplassen, men på hver sin måte.


Fikser'n er helten fordi han løser problemene etter hvert som de dukker opp. Dette er en hjelpsom og grei kar med mye praktisk erfaring. Her er typiske ting som du hører fra Fikser'n:






"Det er ingen vits i å ta sorgene på forskudd. Det ordner seg jo alltid til slutt. Jeg synes møter er bortkastet tid. Vi vet jo hva vi skal gjøre, så det er bare å komme i gang.

Når det er tomt for materiell eller vi har rotet bort noe utstyr, så sender jeg bare en kar bort til Byggmakker."


Ikke et vondt ord om Fiksere og de evnene de har som problemløsere, men de sørger dessverre for at det blir magre marginer i prosjektregnskapene. Deres måte å lede byggeplassen på, leder til rot, konflikt og dyre overraskelser fordi jobber må gjøres om igjen og overtidsarbeidet tårner seg opp når det nærmer seg overtakelse.


Mange ser ut til å tro at BIM og digitalisering skal redde byggebransjens svake lønnsomhet. Det er mye å hente i gode digitale verktøy, men det er ikke nok i seg selv. Byggebransjen må også jobbe med produksjonsplanlegging - rett og slett bli bedre på planlegge og gjennomføre selve prosjektet. Der spiller anleggslederen en viktig rolle, fordi det er han som "setter tonen" på byggeplassen og avgjør om det blir kaos eller kontroll i det daglige.


Plantypen ser litt annerledes på jobben som anleggsleder. Han tilbringer litt mer tid på kontoret enn Fikser'n. Her er noen utsagn du kan høre fra Plantypen:




"Jeg jobber med planlegging hver eneste dag og bruker digitale verktøy og tavle til å holde styr på det som vi og underentreprenørene skal gjøre framover. Her på byggeplassen må alle basene stille i morgenmøter hver dag og planlegge dagen sin sammen med de andre fagene så de ikke går i beina på hverandre. Jeg har planmøter hver uke med anleggsledere og prosjektledere. Vi har senkede skuldre og god kontroll. Prosjektet kommer i mål på tid!"



Mitt inntrykk er at alle de store byggentreprenørene først og fremst setter inn Plantypen i rollen som anleggsleder. De sørger for kursing og oppfølging for å få mer struktur på byggeprosjektene, fordi de har sett at det er slik man skaper lønnsomhet.


Mindre entreprenører har ikke et like stort apparat rundt de ansatte, men det er fortsatt en del konkrete og rimelige grep som kan gjøres for å styrke den viktige anleggslederrollen:



Se på fakta: hvilke faktorer gjør byggeprosjekter ulønnsomme i din virksomhet? Snakk med anleggslederne (og prosjektlederne) om årsakene.

Lag en plan: når årsakene til svak lønnsomhet er kjente - hva kan gjøres? Hvordan kan anleggslederne bidra? Involvering er en av nøklene til å lykkes med endring.

Fyll på med kompetanse: kanskje de gode Fikserne i bedriften kan bli Plantyper med litt kursing og veiledning? Hvis de har den rette innstillingen, er det ofte ikke mye som skal til. For noen handler det om å bli bevisst på lederrollen og trene på den. For andre er det kursing i kontrakt, Excel, Teams eller Lean Construction som gjelder.

Følg opp: få på plass egnede målinger som viser om prosjektet er på rett kurs, og la anleggslederen ta ansvar for dem. Fang opp, vis fram og feir suksesser underveis.




246 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


Innlegg: Blog2 Post
bottom of page